Halil İnalcık, “İstanbul’un Kapısı” dediği Aydos Kalesi’nde Anıldı

Sultanbeyli Belediyesi, “Tarihçilerin Kutbu” unvanıyla bilinen tarihçi Prof. Dr. Halil İnalcık’ın, vefatının yıl dönümünde Aydos Kalesi’nde anma programı düzenledi. Tarihçi, “İstanbul’un Kapısı” olarak tabir ettiği Aydos Kalesi’nde gençlerle birlikte anıldı.

Günümüz bilim dünyasında, Osmanlı tarihi alanında hem Türkiye’de hem dünyada tartışmasız ilk akla gelen isim olan Prof. Dr. Halil İnalcık, ömrüne 25’den fazla kitap, 300’ü aşkın makale sığdırdı. 25 Temmuz 2016’da Ankara’da tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybeden, “Hocaların Hocası” olarak bilinen Prof. Dr. Halil İnalcık; vefatının yıl dönümünde Sultanbeyli Belediyesi’nin organize ettiği program ile Aydos Kalesi’nde gençlerin katılımıyla anıldı. Program öncesinde gençler, Prof. Dr. Halil İnalcık’ın Fatih Camisi Haziresi’nde bulunan kabrini ziyaret etti. Ardından Aydos Kalesi’nde anma programı gerçekleşti.

Programda konuşma yapan Belediye Başkanı Hüseyin Keskin, “Halil İnalcık Hocamız gerek ortaya koyduğu kıymetli eserlerle gerekse yetiştirdiği öğrencilerle, tarih dünyamızda çığır açan bir öncü olmuştur. Türk-Osmanlı tarihine sağladığı katkılarla dünyanın sayılı tarihçileri arasında yerini almış ve kendisi “Kutb’ül Müverrihin” yani “Tarihçilerin Kutbu” unvanıyla anılmıştır. Bu anlamda Osmanlı tarihimize ışık tutan kıymetli hocamızın vefatının sene-i devriyesinde bir araya geldik. İnalcık Hocamız Sultanbeyli’mizin tarihinin gün yüzüne çıkmasında önemli bir yere sahiptir.  Yakın zamanda kültür turizmine kazandıracağımız Aydos Kalesi’nde hocamızın büyük emeği vardır. İlk yer tespitini gerçekleştirmiştir ve bizlerde hocamızın “İstanbul’un Kapısı” dediği yerde; Aydos Kalesi’nde kıymetli gençlerimizle birlikte kendisini saygıyla, hürmetle yâd ettik” ifadelerini kullandı.

İstanbul İl Kültür ve Turizm Müdürü Dr. Coşkun Yılmaz ise Halil İnalcık ile ilgili “Tarihimizin dünya ölçeğinde algılanmasında, tarih yazıcılığımızın gelişimine ve dünyada Avrupa’da Osmanlı Tarihi ile ilgili tezlerin kabulünde çok önemli ve büyük hizmeti olan bir isimdir. Sultanbeyli Belediyesi Aydos Kalesi’nde Halil hocamızın vefat yıldönümünde bir anma programı düzenleyerek hem Halil hocamıza büyük bir vefa göstermiş hem de Aydos Kalesi’nin tanıtımına büyük bir katkıda bulunmuştur” ifadelerini kullandı.

Halil İnalcık’ın vefatının 6’ncı yıldönümü olduğunu söyleyen Milli Savunma Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Afyoncu ise “2016 yılında hain darbe teşebbüsünden dokuz gün sonra acı bir haber geldi. Türk tarihçiliğinin en büyük, önemli ismi Halil İnalcık vefat etti. Halil İnalcık ömrü boyunca belgelere dayalı, Osmanlı tarihini dünya tarihinin bir parçası yapmak için çalışan büyük bir tarihçimizdi. Özellikle yurtdışında yazdığı eserler dünya tarihi içinde Osmanlı tarihinin yer almasını sağladı. Mekanı cennet olsun diyoruz, Allah rahmet eylesin” diye konuştu.

Bir cevap yazın